Бургаските общински съветници получиха отчет от ОДВМР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Лично цифри за свършеното през последната година от двете структури представиха директорът на ОДМВР-Бургас ст.комисар Емил Павлов и директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев. След презентацията съветниците се възползваха от възможността и задаваха въпроси към двамата, както и препоръки.

Ст. комисар Павлов заяви в залата на Общински съвет, че към този момент бургаската полиция няма нужда от нови командировани служители, защото ОДМВР-Бургас успява да се справи със собствени сили. Областната дирекцията разполагала и с три отдела, които подпомагали дейността на районните управления, както и със служителите от Специализирани полицейски сили и Жандармерията.

Смятам, че успяваме да се справим и резултатите за разкриваемост на престъпленията са много добри. Моите впечатления са, че нашите полицаи на отстъпват по нищо от чуждите, които се командироват лятото по курортите. Имаме и лицензирани преводачи. През 2022 имаше проблем с тези от арабски, когато имаше голяма вълна от мигранти. Към този момент тя не е толкова сериозна“ , каза директорът на бургаската полицията.

Той сподели също, че по-голямото полицейско присъствие по време на коледните празници в Бургас е довело и и до по-малко престъпления. От ОДМВР продължават и със съвместни проверки с РЗИ за употреба на райски газ.

Ст. комисар Павлов призна и за нарушения и от страна полицейски служители. В такива случаи се извършвали дисциплинарни проверки и производства. Имало и наказани и уволнение служители.

Относно темата с разкриването на полицейски участък в кв. Сарафово, ст. комисар Павлов сподели следното:

Искаме да имаме повече полицейски служители по кварталите, но се опитваме да ги насочим към места, където има повече престъпления. Анализът ни показва, че където имаме и леко завишение на криминалните случаи, веднага насочваме повече сили. Темата с полицейски участък в Сарафово е отворена, но поне през тази година не планираме разкриването на такъв там“.

Кметът на Бургас Димитър Николов използва възможността да благодари за добрата работата на полицията и пожарната.

Искам да благодаря на старши комисари Павлов и Николаев за подаването на ръка към диалог с общинските съветници. Надявам се това да стане традиция и на годишна дистанция да се прави такъв отчет. Убеден съм, че следващата среща ще бъде още по-полезна, защото и съветниците ще бъдат по-подготвени с въпроси. В Бюджет 2024 има и няколко разходни пера, които касаят партньорството на Община Бургас с полицията и пожарната, касаещи издръжка, разширение на видеонаблюдение и системи за безопасност. Като кмет искам да изкажа благодарността си за работата на ОДМВР и РДПБЗН. Срещайки се с кметовете на другите големи градове в страната мога да кажа, че този синхрон и добри резултати са видими. Нека доброто партньорство даде още по-добри резултати и Бургас да стане по-предпочитан град заради безопасност и сигурност. Припомням също, че в Бюджет 2024 има средства за съфинансиране на новото РПУ в ж-к Меден рудник, където се надявам скоро да започне строителството. Отделяме средства и за Пожарна безопасност в района на „Капчето““, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви