Влерий Залужний
Влерий Залужний

От екипа на президента на Украйна Володимир Зеленски опровергаха появили се по-рано снощи информации, че Валерий Залужний е свален от поста главнокомандващ на украинската армия.

Валерий Залужний остава главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, съобщи държавната информационна агенция „УНИАН“, след като преди това в социалната мрежа и някои медии се появи информацията, че той е сменен от поста.

Прессекретарят на президента Володимир Зеленски – Сергей Никифоров, опроверга информацията за „уволнението“ на Залужний, пише изданието liga.net, цитирана от „УНИАН“.

Агенцията цитира друга украинска медия, „Цензор.НЕТ“, която се позовава на собствени източници, че Зеленски е „подписал указ за уволнението на Залежний“. По информация на медията, основният претендент за поста на главнокомандващия се явява началникът на Главното управление на разузнаването в Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов.

Вечерта в понеделник, 29 януари, журналистът Роман Цимбалюк съобщи, че Украйна „има нов главнокомандващ“ на Въоръжените сили и това е Буданов.

„Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: това не е вярно“, обяви Министерството на отбраната в Teлеграм.

Генералът е популярен сред своите войници и населението. За него дори се говореше, че има политически амбиции, което той отрича. Но в украинската армия не всичко е наред, посочва ДПА, цитирана от БТА.

След оплаквания от войници, които се сражават на източния фронт, за недостатъци в оборудването, доставките и храната, министърът на отбраната Рустем Умеров призна за някои пропуски.

По време на непланирани инспекции са регистрирани „много нарушения“, съобщи министърът във Фейсбук. Инспектирани са били и доставките на хранителни продукти. По думите на Умеров провизии на стойност над 1,2 млн. евро са липсвали и не са били доставени.

Залужний стана главнокомандващ на ВСУ с указ на Зеленски от 27 юли 2021 г. Под негово ръководство беше освободена от руснаците Херсонска област, припомня УНИАН.

В мрежата не за първи път се разпространява информацията, че между Залужний и Зеленски „съществува конфликт“ и украинският лидер „иска да уволни“ главнокомандващия.

Президентът Зеленски коментира в края на миналата година, че със Залужни има делови отношения и планира и занапред да работи с него. Двамата имаха разногласия по тактиката на контраофанзивата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви