България добавена в сив списък за пране на пари
България добавена в сив списък за пране на пари

България е втората страна от ЕС след Хърватия, добавена в т.нар. „сив списък“ за противодействие на прането на пари. Механизмът е ключов за международните стандарти в областта на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Страната ни ще бъде под засилено наблюдение. Реоценките се правят през 2 години.

Няма изненада. България се е съгласила да участва в този процес и периодично се осъществява взаимен мониторинг от останалите държави, обясни в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

Отбелязва се, че страната ни не е взела мерки след отправените от експерти препоръки през 2021 г. Този процес се осъществява в сътрудничество с правителството, уточни той.

„Една от първите препоръки е, че липсва политическо лидерство, единно разбиране, че има такъв риск, че той е висок. Съответно да се предприемат стъпки, които да доведат до противодействие на този висок риск“, каза програмният директор на ЦИД.

„Това е част от по-общия дебат защо България не влиза в Шенген, защо се отлага еврозоната непрекъснато“, отбеляза Стефанов.

За всички банкови институции това влизане в „сивия списък“ означава, че определени сделки няма да се сключат, а определени бизнесмени ще се въздържат от инвестиции. Този етикет в очите на нашите партньори е „нещо като икономически Шенген“ и си има икономическа цена, изтъкна експертът.

Идеята на механизма е да не се влияе от политическата конюнктура в страната. Това е технически доклад, подчерта той.

„Българското общество е претръпнало. Като започнем от големите въпроси – за КТБ, за големите руски проекти, които бяха изпъстрени с множество разкрития за злоупотреби, ежедневното замеряне в пространството с „мистър Кеш“, „Магнитски“, санкции, които нищо не произвеждат и до които не се стига, обвинения за 60 милиона, дадени от бизнесмен, който очевидно е имал сериозен контрол върху регулаторни органи. Всичко това се трупа и хората го отбелязват. Липсата на каквато и да е техническа способност да се противодейства на това е притеснително. Тях не ги интересува, че не сме имали две години правителство“, коментира Руслан Стефанов в предаването „Преди всички“.

„Не се преследват в детайл тези престъпления“, допълни той. По думите му, „няма движение, няма решения“. Няма оценка на риска и политическа ангажираност, обобщи Стефанов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви