Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование, с които да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, които са държавна поръчка. Разходите ще бъдат осигурявани от държавата. При платената форма – таксите остават. Това заяви в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Част от разговора беше, че тези мерки трябва да бъдат допълнени с такива за още по-стриктно спазване на критериите за качество. По такива промени се работи от няколко години. Обсъждат се изменения и в системата за акредитация. Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете в България, което иска да учи в университет, но не може да го направи, защото трябва да плаща такси”, посочи министър-председателят.

„Има много европейски държави, с които ние се конкурираме и в които висшето образование е напълно безплатно, така че по отношение на европейския на висше образование ние се придвижваме от едната група държави към другата група, която предлага безплатно образование”, добави Денков.

По думите му промените ще костват на държавния бюджет между 120 и 150 милиона лева годишно. Средствата са осигурени още от втория семестър на тази академична година. Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС подчерта, че това предложение е обсъдено в рамките на управленското мнозинство и формацията подкрепя инициативата.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви