Икономически неизгодно и лошо за рибарството. Така бургаският депутат от ПП ГЕРБ Любен Дилов определи текстовете, заложени в новия закон за енергията от възобновяеми източници.

В него се предвижда изграждане на вятърни централи по българското Черноморие. Дилов днес даде специален брифинг по темата пред бургаските медии.

„Доказано е, че перките в морето имат негативен ефект. Рибарите в Холандия и Дания протестират постоянно, както и екозащитниците. Има вибрации, които плашат рибите и им променят пътищата. Абсолютно не е и доказано как перките ще се отразят и на Виа Понтика /бел.ред. един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка/. Факт е, че тези в Добрич се отразиха. Намаляха миграционните потоци на птиците от там. Със сигурност рибарството ни ще пострада„, сподели той.

Дилов определи законът за лобистки и призна, че депутатите изобщо не са били готови за разисквания по него в парламента.

Предложението дойде изневиделица някъде и Народното събрание не бе достатъчно информирано. Хубаво е има някаква законова готовност, но абсолютно нереалистични е да се мисли, че ще има нещо конкретно до 2030 година„, сподели той.

Според него връзката към брега също ще бъде компрометирана – кабелите към перките все пак трябвало да минават отнякъде, а това било свързано с още много проучвания.

Мога да кажа, че и фирмата, която бута цялата история е регистрирана в Англия с капитал от 100 паунда. Тя е заявила, че иска да произведе 2300 мегавата, т.е. да сложи мощности за ток. Един мегават струва 1 млн. паунда. Как ще им излезе сметката!? Просто е абсурдно. Предложението е икономически неизгодно и лошо за рибарството„, сподели Дилов.

Той поясни, че проектозаконът е минал само на първо четене, като не се знае дали ще мина на второ, където щяло да има и по-сериозен дебат по темата.

Нашето море също така не е и подходящо, защото ние разчитаме основно на миграционни потоци на рибата и това ще го обърка много. Има и един нелеп довод, който английските защитници казват, че фундаментите създавали изкуствени рифове за рибите. Черно море наистина се нуждае от изкуствени такива, но има много по-добри начини това да се направи със изчистени от пластмаса и горива кораби. Мисля, че на второ четене на този закон ще бъдат сложени много спирачки и нищо няма да се случват без одобрението на рибарите и еколозите“, каза още бургаският депутат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви