Орбан гледа демократичния ЕС
Орбан гледа демократичния ЕС

ЕС може да саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща не отмени ветото си върху помощта за Киев на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари. Това съобщи Financial Times, цитирайки документ на ЕС, с който разполага.

На среща на върха в Брюксел през декември страната наложи вето върху увеличаването на бюджета на ЕС за 2024-2027 г., включително 50 милиарда евро за макрофинансова помощ за Киев.

Както отбелязва вестникът, цитирайки документ, изготвен от европейски служители, Брюксел е очертал стратегия, насочена към „икономическите слабости“ на Унгария, застрашавайки нейната валута и причинявайки срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на „работните места и икономическия растеж“, ако Будапеща откаже да преразгледа позицията си.

„Ако няма споразумение на срещата на върха на 1 февруари, други държавни и правителствени ръководители ще декларират това публично в светлината на неконструктивното поведение на унгарския министър-председател. Те не могат да си представят, че средства от ЕС ще бъдат предоставени на Будапеща“, цитира документа вестникът.

Без парите на ЕС европейските и международните компании може да са по-малко заинтересовани да инвестират в Унгария.

Отбелязва се, че подобно „наказание“ може бързо да провокира допълнително увеличаване на бюджетния дефицит на Будапеща.

„Документът на Съвета на ЕС излага икономическите уязвимости на Унгария, включително нейния много висок държавен дефицит, много висока инфлация, слаба валута и най-големите плащания по дълга като дял от БВП. Той обяснява как работните места разчитат в голяма степен на чуждестранно финансиране, което се основава на високи нива на финансиране от ЕС“, се казва в статията.

Трима европейски дипломати, пожелали анонимност, казаха пред вестника, че планът е подкрепен от много страни. Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока каза пред изданието, че Будапеща е изпратила ново компромисно предложение до Брюксел в събота. То предвижда готовност за деблокиране на отпускането на пари за Украйна, при условие че Будапеща получи правото да промени решението си по-късно. Бока добави, че ако опитът за постигане на компромис се провали, Будапеща ще даде предимство на първоначалното си предложение за създаване на отделен фонд за Украйна извън бюджета на ЕС.

Както Bloomberg съобщи на 22 януари, страните от ЕС са готови да приемат пакет за Украйна на стойност 50 милиарда евро на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, независимо от подкрепата на Унгария.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви