Две климатични активистки заляха със супа защитното стъкло пред световноизвестната картина „Мона Лиза“ в парижкия музей „Лувър“ в неделя, предава Ройтерс.

Видеозаписи показват две жени, които хвърлят червена супа към шедьовъра на Леонардо да Винчи пред погледите на изненадани посетители.

„Кое е по-важно? Изкуството или правото да имаме здравословна и устойчива хранителна система?“ – извикаха активистките, говорейки на френски. Те са били отведени от охраната на Лувъра.

Активистките представляват френската организация „Riposte Alimentaire“, която излезе с изявление, в което се казва, че протестът цели да подчертае необходимостта от защита на околната среда и източниците на храна.

През последните години много активисти се насочиха към произведения на изкуството, за да повишат осведомеността за изменението на климата.

Стъклото пред „Мона Лиза“ беше изцапанно с торта и през май 2022 г.

Други опити включват хвърляне на супа по „Слънчогледите“ на Винсент Ван Гог в Националната галерия в Лондон през октомври 2022 г., а през следващия месец активисти се залепиха за картини на Гоя в музея „Прадо“ в Мадрид.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви