Израелските сили се готвят да нападнат Ливан, съобщи IRNA, като се позова на телевизия LBC.

Според LBC „Хизбула“ е била уведомена от неназована арабска държава за плановете на Израел да удари Ливан, тъй като иска да предизвика хаос в района.

Размяната на огън между Израел и разположената в Ливан бойна групировка продължава, като неотдавна Тел Авив заяви, че е поразил военни обекти на „Хизбула“.

В събота в социалните медии беше разпространен репортаж на репортер от ливанската мрежа „Ал Манар“, която е свързана с терористичната организация „Хизбула“, в който се цитират израелски медии и според който израелското правителство ще обяви война на Ливан до няколко часа, съобщи „Маарив“.

Няма такъв репортаж от израелска медия, заявява „Маарив“, но предупрежденията в арабските медии предизвикват голяма загриженост в Ливан.

Междувременно ръководителят на фракцията на „Хизбула“ в ливанския парламент Мохамед Раад предупреди Израел да не напада. По време на панихида за един от терористите на „Хизбула“ Раад заяви, че сигурността на Ливан е над всичко и че „Хизбула“ е добре подготвена за война и ако досега Израел е усещал само частичната сила на организацията, то при една тотална война „ще усети цялата ѝ мощ“.

По-рано противотанкови ракети възобновиха огъня по северната част на Израел, след като в селището Шломи се включиха ракетни сирени. Падането е било засечено в открита зона, но до момента не се съобщава за пострадали или щети. По-късно бяха задействани сигнали за тревога в селищата Дафна, Гошер, Аджар, кибуц Дан, Шеар Яшув и Шнир поради опасения от проникване на вражески самолети.

Подновяването на нападенията идва, след като в петък вечерта при удари на ЦАХАЛ в град Бейт Лиф в Южен Ливан бяха убити най-малко четирима терористи от „Хизбула“. След това, през цялата съботна вечер, в северната част на Израел се чуваха голям брой ПВО сирени. Сирените бяха чути в селищата Араб ал-Арамше, Адамит, Зраит и Шумра.

„Бойни самолети на ЦАХАЛ атакуваха две оперативни инфраструктури, в които са се намирали бойци на терористичната организация „Хизбула“ – в село Бейт Лиф и военна структура в района на село Дейр Амс в Южен Ливан“, потвърди говорител на армията.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви