Тагарев напътства опозицията
Тагарев напътства опозицията

Министерството на отбраната е започнало процедурата по строителството на нова инфраструктура за силите на НАТО у нас край Кабиле, Ямболско. Това обяви министър Тодор Тагарев в писмен отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, цитиран от БНР.

Почти в края на 2023 година министерството е изпратило запитване до агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури край Ямбол. България очаква писмо – оферта.

В отговора на министъра няма информация за стойността на проекта, нито за сроковете, но в предишни изказвания от Министерството са казвали, че казармите, сградите, за техниката, пътищата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева.

Съоръженията трябва да са готови до 2025 година, а строителството за евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада не трябва да притеснява местното население.

Инфраструктурата, която ще обслужва отбранителните планове на НАТО у нас ще бъде на обща стойност 6 милиарда евро, стана ясно след завръщането на Тодор Тагарев от САЩ този януари. Тя ще включва пътища, железопътни линии, тръбопроводи и складове.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че е важно за НАТО остава изграждането на магистралата между Бургас и Варна

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви