Водата е важна за нашето тяло

Казано най-просто, всички основни функции на тялото ще бъдат нарушени, тъй като липсата на вода се отразява както на функционирането на белите дробове, така и на дейността на мозъка и състоянието на кръвта.

Човешкото тяло е приблизително 80 % вода. Според различни източници, това количество се разпределя в тялото ни, както следва:

  • Кръвта е 90 % вода
  • Бели дробове – 80 %
  • Мозък – 75 %
  • Кожа – 65 %
  • Костна тъкан – около 20 %
  • Зъбен емайл – 10 %

Общото количество вода в тялото ни се променя с възрастта. При възрастните хора тази цифра е средно 60%.

Водата участва във всички биохимични процеси в организма. Жаждата възниква, когато тялото почувства липсата й, например, при горещо време, в топла стая или по време на спорт. В по-тежки и опасни случаи се развива дехидратация: по време на заболяване на фона на висока температура с повръщане или диария; при заболявания, свързани с водно-солевия дисбаланс. Количеството вода, което имаме, се регулира от хормона вазопресин и центъра за жажда, разположен в хипоталамуса.

Какво се случва в тялото при липса на вода?

Кръв

Ако има дефицит, тя се сгъстява, става вискозна и това насърчава образуването на кръвни съсиреци, увеличавайки риска от инсулт и инфаркт.

Мозък

Недостигът сериозно засяга мозъчната дейност. Човек става летаргичен, сънлив, раздразнителен, паметта и работоспособността са нарушени.

Сърце и кръвоносни съдове

При липса на вода обемът на циркулиращата кръв намалява и кръвното налягане – също. При това състояние сърцето започва да работи с повишено натоварване – възниква нарушение на сърдечния ритъм.

Това впоследствие може да доведе до остра сърдечна недостатъчност.

Бъбреци

Липсата на вода води до намаляване на обема на урината и повишаване на концентрацията на метаболитни продукти в организма (креатинин, урея). Бъбречната функция намалява и в тежки случаи може да се развие бъбречна недостатъчност .

Стави

При липса на влага хрущялната тъкан, покриваща ставните повърхности, започва да губи еластичност и да се разпада. Също така, обемът на синовиалната течност (дебела еластична маса, която запълва ставната кухина) в междуставното пространство намалява. Всичко това може да причини дисфункция на ставите и тяхното възпаление – артроза.

Кожа

Липсата на вода се отразява най-осезаемо на кожата. Функцията на хидролипидната мантия (защитният филм, покриващ кожата, състоящ се главно от пот, себум и вода) се нарушава, което води до дехидратация на епидермиса. Кожата става суха, отпусната, лющи се и се образуват бръчки.

От колко вода се нуждае тялото?

Нормата за прием на течности при човека е 30-50 ml на 1 kg тегло, което е приблизително 2-2,5 литра на ден. В този случай се броят и всички напитки, които съдържат вода: чай, кафе, сок, плодова напитка, компот и т.н. Водата, съдържаща се в зеленчуците и плодовете, също се взема предвид. При горещо време и по време на фитнес, консумацията на вода трябва да се увеличи до 3,5 литра.

Разбира се, има изключения от това правило. При някои заболявания и състояния не можете да пиете много вода,  тъй като може да бъде не по-малко опасно от дехидратацията.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви