Василев,Лорер и Петков - за цвят
Василев,Лорер и Петков - за цвят

Съпредседателят на ПП-ДБ и финансов министър Асен Василев, и депутатът и бивш министър на иновациите Даниел Лорер отрекоха да има нередности при извършени от тях имотни сделки със сграда на столичната улица „Чаталджа“. Двамата се заканиха да съдят разследващия сайт ВIRD заради изнесени, според тях, неверни данни.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски ги защитиха в контекста на медийните публикации срещу тях.

В кулоарите на парламента Даниел Лорер отхвърли спекулациите за политически облаги във връзка с продажбата на апартамента му на улица „Чаталджа“ в центъра на София. Повод за коментара му е

разследване на сайта BIRD, че е имоти в сграда на бивша фирма на финансовия министър Асен Василев са продадени на завишена цена.

Купувач е Станислава Арнаудова, известна с това, че нейна фирма дистрибутира винетки срещу комисионна от 7% от продажбата на всяка от тях.

По данни на разследващия сайт Лорер е придобил апартамент и още няколко помещения за 351 хил. лева – цена, определяна от брокери като ниска, а след ремонт и продажба е реализирана печалба от 1,5 милиона лева.

Депутатът от ПП-ДБ каза, че ще си сътрудничи с всички институции по казуса и предупреди, че ще търси съдебна отговорност на тези, които опитват да петнят името му.

Според BIRD бившата фирма на Асен Василев, в която той не участва след като става служебен министър, продава останалата част от сградата на столичната улица „Чаталджа“ също на Станислава Арнаудова за 3,1 милиона лева. Това става непосредствено преди сметките на дружеството да бъдат запорирани заради иск на американски кредитор и така той остава ощетен.

Заради скандала с имотните сделки Василев също се закани да потърси съдебна отговорност от сайта BIRD.

Той твърди, че по време на тези събитията той не е собственик на фирмата и не познава купувача Станислава Арнаудова. Къщата е била наета като офис на партията и последно Василев е влизал там през септември миналата година.

По-рано Делян Пеевски заяви, че не го притеснява разследването на сайта BIRD, свързан с имотите сделки на финансовия министър и според него Асен Василев е станал „жертва на атака“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е разговарял по темата със своите партньори в не-коалицията и те са го уверили, че няма нарушения:

„Направих необходимото да попитам и Кирил Петков, и Атанас Атанасов, и Асен Василев, и Даниел Лорер и те ме увериха, че абсолютно нищо няма, което да ме притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам – 9 месеца изкарахме заедно – това си е сериозна връзка. Какво повече да направя, аз не съм разследващ орган“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви