Първите ни зелени затвори - в Белене и Плевен
Първите ни зелени затвори - в Белене и Плевен

Първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас са вече факт. Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на „екологичната“ икономика, съобщават от правосъдното министерство.

Опитът идва от Норвегия, където Норвежката корекционна служба вече е интегрирала тези концепции в своите затвори в областта на селското стопанство, биоземеделието, здравословните продукти, използването на самоподдържащи се енергийни ресурси и създаването на здравословна затворническа среда.

Днес в Белене приключи работно посещение на норвежки и български експерти, в рамките на което са представени идейните намерения на екипите на двата избрани затвора за реализиране на „екологични“ решения. Разработен е и първият вариант на проектни дейности, индикатори и прогнозен бюджет.

Следващата среща на работната група ще бъде в края на февруари в Норвегия, където българските участници ще се запознаят с норвежкия опит и ще бъде подписано споразумения за „побратимяване“ между затвора град Плевен и затвора град Белене със затвора Она, Норвегия.

Тази инициатива е възможна по линия на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, която е партньор по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Фонда за двустранни отношения на програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 за „Разработване на концептуален проект за укрепване на двустранното сътрудничество между Норвежката корекционна служба и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ чрез създаване на два пилотни „зелени затвора“, добавят от министерството.

На 16 януари започна и второто обучение на служители на затворите по прилагане на новоразработената програма за рехабилитация и социална реинтеграция на представители на уязвими групи, лишени от свобода, съобщават на страницата на Програма „Правосъдие“ – Норвежки финансов механизъм – 2014-2021.

През обучението, което е от 15 до 19 януари, са преминали 115 служители на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви