Предлагат да няма гтраничен контрол м/у България,Гърция и Румъния
Предлагат да няма гтраничен контрол м/у България,Гърция и Румъния

Даниел Лорер, румънски и гръцки евродепутати предлагат в писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Те настояват Димитрис Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която е днес, в Брюксел.

В писмото на българския депутат Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос се посочват няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите.

Ето защо предлагат това политиците.

На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген, посочват те. Вторият им аргумент е, че Европейският парламент е издал резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген. На трето място, представители на гръцкия туризъм и сектора за хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг ХОРЕКА настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция.

В момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и загуби на време, посочват политиците като четвърти аргумент.

На пето място, според тях махането на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони и по този начин би допринесло за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

БТА припомня, че предстои през февруари и март Главната дирекция“ Гранична полиция“ да организира информационна кампания заради приемането на България в Шенген по въздух и море. Това съобщи преди дни в телевизионно интервю главен комисар Антон Златанов. Причината за кампанията са промените в начина, по който ще бъде осъществяван граничния контрол по летищата и пристанищата у нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви