Присъда от 4 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, постановена срещу водач на автобус, предизвикал тежка катастрофа с две жертви, потвърди Апелативен съд – Бургас.

На 28.02.2020 г. около 22.00 часа на Главен път I – 9, след изхода на гр. Бургас в посока кв. „Крайморие“, управлявайки автобус марка „Мерцедес“ с турска регистрация, собственост на „Йозлем Тур Туризм Сеяхат Аноним Ширкети“ със седалище и адрес на управление Истанбул, Република Турция, Камен Филипов от гр. Добрич нарушил правилата за движение, като се е движил със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на В. Б. и на Т. Т.

На основание чл. 343, ал. 3, предл. четвърто, б. „б“, предл. първо, вр. ал. 1, б. „в“, предл. първо, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 изречение първо от ЗДвП, при условията на чл. 58а, ал. 1 от НК Камен Ф. е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от четири години и осем месеца, което наказание да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от пет години.

Първоинстанционната присъда е обжалвана от подсъдимия и частните обвинители през Апелативен съд – Бургас.

След цялостна служебна проверка на обжалвания съдебен акт и съобразявайки оплакванията на страните за несправедливост на акта в частта му относно наложените на наказания, въззивната инстанция е направила извода, че първоинстанционната присъда е законосъобразна, обоснована и справедлива.

Апелативните съдии посочват, че наложените на подсъдимия наказания „лишаване от свобода“ и „лишаване от право на управление на МПС“ са справедливи, респективно както исканията за увеличение размерите на наказанията, така и исканията за тяхното намаляване са неоснователни.

Постановеният съдебен акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в петнадесетдневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви