Как се лепят плочки

Лепене на широкоформатни плочки за баня: как да подходим

Монтажът на големи плочки за баня изисква особено внимание към правилната подготовка на основата, оразмеряване на фугите избор на мистрия и покритие на хоросана.

Когато монтирате плочки с голям формат, трябва да има поне 90% контакт с хоросан и минимална фуга от 3/16″.

Плочките с голям формат трябва да се монтират върху равна основа.

Изисквания за монтиране

За правилното залепване трябва да се използва хоросан със средно легло при монтиране на плочки с размерна дължина, по-голяма от 20″ x 20″, големи правоъгълници или плочки с по-голяма размерна дебелина от нормалната.

Облицовъчните плочки от този вид в процеса на инсталиране ще осигурят подходящо покритие за тялото.

Стъпка 1: Подготовка на повърхността

Плочките могат да се монтират върху повечето структурно здрави основи, ако те са чисти, гладки, сухи и без восък, сапунени петна и мазнини.

Всички повредени, хлабави или неравни участъци трябва да бъдат поправени, закърпени и изравнени.

Отстранете всякакви корнизи, облицовки, уреди, мебели за баня и т.н., които биха могли да попречат на монтажа.

Контрастите на вратите може да са подрязани, за да се плъзне под тях плочката.

Стъпка 2: Оформление

Започнете с маркиране на централната точка на всичките четири стени.

Поставете тебеширени линии между централните точки на противоположните стени, които ще се пресичат в центъра на стаята. Уверете се, че са идеално квадратни и коригирайте, ако е необходимо.

След това поставете ред свободни плочки по протежение на централните линии в двете посоки, оставяйки места за еднакви фуги (използвайте разделители за плочки).

Разделете стаята на по-малки решетки (приблизително 2′ x 3′), като прихванете допълнителни линии, успоредни на централните линии.

 

Стъпка 3: Нанасяне на лепило

Изберете правилното лепило за субстрата, който използвате. Внимателно прочетете и следвайте всички инструкции и предпазни мерки върху опаковката на лепилото или хоросана. Смесете само толкова, колкото да се използва в рамките на 30 минути.

Като използвате вида мистрия, препоръчан на опаковката на лепилото, нанесете 1/4″ слой върху повърхността на една мрежа, като използвате плоската страна. Не покривайте насоките.

След това използвайте назъбената страна на мистрията, за да вкарате лепилото в изправени ръбове, като държите инструмента под ъгъл от 45 градуса.

След това отстранете излишното лепило, оставяйки еднородно, набраздено легло.

Не разпръсквайте по-голяма площ, отколкото можете да поставите за 15 минути.

Стъпка 4: Рязане на плочките

Измерете внимателно плочките за рязане и маркирайте с молив или флумастер.

Направете прави или диагонални срезове с нож за плочки, извити срезове с щипка (отрязвайте малки парчета за най-добри резултати) и извити срезове по цялата дължина с прътов трион.

Острите ръбове могат да бъдат загладени с карборундов камък.

Стъпка 5: Поставяне на плочките

Вариацията на нюансите е присъща характеристика на керамичните плочки – смесете плочки от няколко картонени опаковки, за смесен ефект.

Започнете да инсталирате плочки в центъра на стаята, една решетка наведнъж. Завършете всяка мрежа, преди да преминете към следващата.

Започнете с първата плочка в ъгъла на решетката и работете навън.

Поставете плочките една по една, като използвате леко въртеливо движение. Не плъзгайте плочките на място.

Поставете разделители за плочки, когато всяка плочка е поставена, или оставете равни фуги между тях.

Поставете периметърните плочки във всяка решетка последни, оставяйки 1/4″ празнина между плочката и стената.

Всеки правоъгълен порцелан никога не трябва да се поставя в движеща се връзка, по-скоро не повече от 1/3 припокриване; фугата трябва да се разшири до 3/16″ и трябва да се използва порцеланов разтвор.

Когато решетката е напълно монтирана, почукайте всички плочки с гумен чук или  дървен блок, за да осигурите добра връзка и идеална равнина.

Отстранете излишното лепило от фугите с шпакла и от плочките с влажна гъба.

Не ходете по плочките, докато не стегнат. (обикновено след 24 часа).

Стъпка 6: Фугиране

Обикновено трябва да изчакате около 24 часа преди фугирането (вижте опаковката на лепилото за подробности).

Внимателно прочетете и следвайте всички инструкции и предпазни мерки върху опаковката на фугиращата смес. Направете само достатъчно за употреба за около 30 минути.

Отстранете дистанционните елементи за плочки и нанесете фугиращата смес върху повърхността на плочките, като натискате надолу във фугите с гумена фугираща бъркалка или чистачка. Наклонете я под ъгъл от 45 градуса.

Отстранете незабавно излишната фугираща смес от повърхността с ръба на шпакла. Наклонете я под ъгъл от 90 градуса и го изстържете диагонално през плочките.

Изчакайте 15-20 минути, докато фугиращата смес леко стегне, след това използвайте влажна гъба, за да почистите остатъците от фугиращата смес от повърхността и да изгладите фугите. Изплаквайте гъбата често и сменете водата, ако е необходимо.

Оставете да изсъхне, докато фугиращата смес стане твърда и върху повърхността на плочките се образува мъгла, след което полирайте с мека кърпа. Изплакнете отново с гъба и чиста вода, ако е необходимо.

Изчакайте 72 часа преди употреба.

Не нанасяйте уплътнители или лакове в продължение на три седмици и след това само в съответствие с препоръките на производителя.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви