Грипна епидемия е обявена в област Бургас от днес. Ваканция за учениците обаче няма да има, тъй като броят на болните деца спадал и в момента те са по-малко, отколкото в последните две седмици.

„Имаме 238 случая на 10 хиляди. Най-засегнати са децата от 0 до 14 години, а най-малко – хората от 30 до 64 години. Положителните проби за грип А са 28. Нямаме грип Б, той е характерен за опашката на епидемията”, каза д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас

„Не допускаме на територията на детската градина деца със симптоми. Същото важи и за персонала. В момента работим с под 50% от капацитета на учебното заведение”, поясни София Димитрова, директор на детска градина.

Не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

– Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;
– Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;
– Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;
– Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;
– Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;
– Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви