Часовникът на Страшния съд

Групата Бюлетин на ядрените учени, базирана в САЩ, остави непроменена миналогодишната най-критична настройки на Часовника на Страшния съд – 90 секунди преди полунощ. Този път за оценката е повлияна и от войната срещу „Хамас“ в Газа и регионалното напрежение. Но също и изтеглянето от Русия на ратификацията на последния договор със САЩ за контрол над ядрените оръжия.

По този начин екипът затвърждава преценката си колко голям е рискът от самоунищожение на човечеството.

Лошата новина е, че климатичната криза и заплаха не намалява, добрата е, че се увеличават възобновяемите източници. „Движим се в правилната посока, но недостатъчно бързо“, каза при представянето на доклада Амбудж Сагар, зам.-директор на Бюлетина и професор в Индийския технологичен институт в Делхи.

Хърб Лин, член на Борда за сигурност към Бюлетина и изследовател в Центъра за международна сигурност и сътрудничество, говори за проблеми и заплахи, идващи от технологиите и изкуствения интелект, като подчерта, че в крайна сметка е важно какво правят хората. Защото ако ИИ е използван за зловредни цели, то някой го е настроил за това, допълни той.

Часовникът на Страшния съд е идея на група ядрени учени от началото на Студената война, които предупреждават за унищожителната за човечеството сила на новото оръжие. Като местят стрелките по-близо или по-далеч от полунощ, те придават образ на правената веднъж в годината оценка за глобалните рискове.

През 1947 г. започва със 7 минути преди полунощ, а най-спокойна 1911 г. с края на конфронтацията между СССР и САЩ като стрелките са поставени на 17 минути. Миналата година оценката беше преместена за 25-и път до 90 секунди – най-близко до тотална катастрофа в историята на инициативата.

Тя навърши 75 години и името, логото и метафоричното ѝ значение са проникнали в културата, включително в произведения на Стивън Кинг, песни на The Who and и Clash, антиутопични комикси като Watchmen.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви