Днес решават за морските електроцентрали
Днес решават за морските електроцентрали

Депутатите ще гласуват днес на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който се предлага да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години, предаде dariknews.bg.

Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест концесия със срок от 35 години.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори.

Операторът на електропреносната мрежа ще е длъжен да планира необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, така както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности. Точката по присъединяване ще е на сушата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви