Останките чрез лазерно сканиране от дронове
Останките чрез лазерно сканиране от дронове

Чрез картографиране с лазерна сензорна технология в гъстата джунгла на Амазонка са открити древни руини на градове. В тях са живели около 10 хиляди души. За първи път, преди повече от 20 години, археологът Стивън Ростен се натъква на древни могили и останки от пътища в района на долината Упано в Еквадор.

Когато започва разкопките, той открива различни цветни глинени съдове, включително кани. Те са тествани и се оказва, че са съдържали царевична бира. Радиовъглеродното датиране показва, че хората са се заселили тук преди около 2500 години. И са живели приблизително хиляда години (от 500 г. пр. н. е. до 600 г. сл. н. е.).

Според Ростен, по онова време той все още не е разбирал, че всъщност това е много голям комплекс от селища или огромен град, тясно свързан с пътища.

Поради непроходимите гъсталаци, горещината, риска от заразяване с малария и отдалечеността, разкопките край Амазонка винаги са били много трудни.

Джунглата много бързо „превзема“ изоставените градове и села.

И след десетки години никой не би предположил, че там е имало село или град.

Сега съвременната технология за лазерно сканиране (LIDAR), монтирана на дронове, помага на археолозите да открият древни руини сред растителността.

Наскоро еквадорската джунгла е картографирана с помощта на тази технология и са открити много правоъгълни руини на древни структури. Според списание Science това е бил огромен град или мрежа от няколко големи селища.

Останките,гледани от земята
Останките,гледани от земята

Ето как изглеждат такива руини от земята. Приличат на земни укрепления. И ако са обрасли с дървета, никога не бихте предположили, че това е изкуствена структура.

Археологията едва наскоро започна да разкрива, че преди хиляди години Амазонка е била доста гъсто населена. И е имала доста напреднала цивилизация. Преди това се смята, че от древни времена там са живели само малки групи индианци. А най-високо техническо постижение са колиби и лодки.

Сега Ростен нарича долината на Упано „Изгубената долина на градовете“. Според изчисленията там са живели най-малко 10 хиляди души. Археолозите все още не знаят коя цивилизация е построила тази мрежа от градове. Но се счита, че тя е с повече от хиляда години по-стара от познатите  амазонски култури от предколумбовите времена.

Общо пет големи селища и още десет по-малки са открити на площ от 300 квадратни километра.

Според разкопките всяко селище е било гъсто застроено с жилищни и церемониални сгради, а между тях е имало плоски, правоъгълни полета, където са отглеждани царевица, маниока и сладки картофи.

Градовете са свързани с широки прави пътища, а вътре в тях има ясно очертани улици и квартали.

Един от авторите на новото изследване, археологът Фернандо Мехия от Папския католически университет в Еквадор, казва: „Можем спокойно да говорим за урбанизъм.“

Според него, по отношение на степента на изкуствена промяна на ландшафта, неизвестните строители на тези градове могат да се мерят с Маите. Мехия добавя:
„И това, което е открито досега, наистина е само върхът на айсберга за това какво още може да се намери в еквадорската Амазонка.“

Съдейки по оформлението и датировката, всички тези градове и пътища са съществували по едно и също време, а не са построени един след друг.

Преди това най-старото високоразвито общество в Амазонка се смята култура, която живее в района Llanos de Moxos в Боливия, където миналата година, с помощта на лазерно сканиране, са открити руините на древни градове с пирамиди.

Но мрежата от градове в Еквадор се оказва почти хиляда години по-стара от боливийската цивилизация,

а селищата и пътищата им са по-големи и по-развити. Най-големите пътища са широки 10 метра и се простират на 10-20 км.

Според Хосе Ириарте, археолог от Ексетърския университет, „руините са зле запазени не само защото джунглата се е постарала за това, но и защото тези градове са били построени главно от глина“. А Маите и Инките са строили с камък и техните пирамиди са все още в отлично състояние.

Неизвестната цивилизация на Еквадор, която е построила тези градове, всъщност е съществувала през същата епоха като Римската империя и те са имали приблизително същото население като Лондон по време на Римската империя. Едва наскоро се научава за това и колко още древни мистерии ще се откриват в бъдеще?

Стивън Ростен казва: „Амазонка винаги е имала невероятно разнообразие от хора и селища. Току-що започнахме да научаваме повече за тях.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви