Атанас Запрянов
Атанас Запрянов

В България на практика нямаме защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ  Атанас Запрянов – зам.-министър на отбраната.

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. „Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден „Пейтриът“. Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети“, каза зам.-министърът.

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи „Пейтриът“, защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме“, поясни Запрянов.

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. – използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви