Докато през лятото се радваме на изобилието от плодове и зеленчуци, то през зимата набавянето на необходимите полезни вещества от тези храни става трудоемко. За щастие обаче някои от тях могат да бъдат открити и през студените месеци, а начините да ги приготвим и консумираме са безкрайни.

В тази статия ще си поговорим за зимните зеленчуци, които би било добре да добавим в менюто си. Да започваме!

1. Спанак

Той е с ниско съдържание на калории и с много хранителни вещества. Съдържа витамини А, В, К, С, минерали и антиоксиданти. Богат е на диетични фибри и помага за регулиране на холестерола. В него има фолиева киселина, което го прави полезен за бременни жени и за здравето на нервната система.

2. Ряпа

По-често се използва в суров вид за салати, тъй като така запазва хранителните си свойства. Богата е на диетични фибри и вода, което помага за храносмилането. Източник на калий, магнезий, фосфор, манган и цинк. Има високо съдържание на витамин С, което подобрява имунната система.

3. Морков

Съдържа антиоксиданти като бета-каротин, който помага в борбата с оксидативния стрес. Богат е на витамини A, B и C, полезни за здравето на очите и имунитета. Добър източник на минерали като калий, манган и фосфор, допринасящи за електролитния баланс и здравето на костите.

4. Карфиол

Това е друг от най-популярните зимни зеленчуци, който се среща през месеците от декември до март. Сред най-важните му свойства са: високи нива на витамини C и K, както и витамин B6, който подпомага мозъчната функция; съдържа фибри, минерали и антиоксиданти; има ниско съдържание на въглехидрати.

5. Аспержи

Чудесен източник на фолиева киселина (витамин В9), която е от решаващо значение за образуването на ДНК и развитието на клетките. Те осигуряват минерали като калий, фосфор и манган, които са от съществено значение за различни метаболитни функции. Аспержите имат естествени диуретични свойства, което означава, че могат да помогнат за премахване на излишната течност от тялото.

6. Репички

Те са с високо съдържание на витамин С и фолиева киселина. Поради високото съдържание на вода могат да допринесат за хидратацията. Съдържат фибри, които подобрява чревния транзит, както и минерали като калий и манган.

7. Цвекло

Цвеклото е богато на хранителни вещества като витамин С, фолиева киселина и фибри, както и естествени нитрати, които, когато се консумират, могат да се превърнат в азотен оксид в тялото, което да има ползи за сърдечно-съдовото здраве.

8. Броколи

Имат високо съдържание на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. Освен това са важен източник на диетични фибри, които насърчават здравето на храносмилането и допринасят за усещането за ситост. Съдържат минерали като калий, калций, фосфор, магнезий и желязо, както и витамини като C, K и фолиева киселина (витамин B9), рибофлавин (B2), ниацин (B3), витамин B6 и витамин A.

9. Праз

Въпреки че е от семейство лукови, той има по-фин вкус. Доказано е, че екстрактът от праз има противовъзпалителни свойства. Той съдържа сулфиди, които могат да имат ползи за сърдечно-съдовото здраве. Много лесно се намира през цялата зима и е вкусен за приготвяне.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви