90 000 опасни асансьора работят в страната
90 000 опасни асансьора работят в страната

Опасните асансьори в страната са около 90 000. От тази година се предвижда задължително под всеки праг на асансьорна кабина да има предпазен метален щит, припомни Bulgaria ON AIR.

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков заяви, че изискването за този щит е в сила от октомври 2014 г. „Беше даден срок от 9 години на хората да го добавят в асансьорите, които нямат такъв. Струва между 3 и 5 лева на апартамент, а липсата му е коствала живота на стотици хора. Не можеше ли за тези 9 години всяко семейство да събере колкото струва един средно скъп мобилен телефон? Толкова би струвало един асансьор да бъде подменен изцяло или модернизиран“, обясни гостът.

Близо 90 000 са асансьорите у нас, които нямат предпазен метален щит.

Произведени са от завод, който е затворил преди повече от 30 години. Изискването е всеки такъв асансьор да бъде проверяван от двама техници веднъж на всеки 10 дни. Практиката показва, че масово асансьорите се инспектират, когато се повредят и спрат да работят.

Отделно всяка година трябва да се извършва технически преглед. Оказва се, че няма достатъчно персонал за всички необходими прегледи, стана ясно още от думите на Маринков.

Държавната инспекция за технически надзор вече започва да прави проверки на асансьорите. „Както винаги, те реагират като се вдигне шум. Предпочитат нищо да не се случва. Живеем в страна, в която сме свикнали институциите да не реагират на граждански сигнали или се чудят как да отговарят писмено, след което нищо не следва“, подчерта Маринков.

Той посочи, че има европейски стандарт, който описва какво трябва да се подобри в един стар асансьор в ЕС, за да бъде приведен в състояние на безопасност.

„Това се прилага във всяка държава дори извън ЕС. При българските асансьори, които са произведени преди повече от 30 години, липсват поне 39 устройства за безопасност. Най-вероятно рисковете вече са повече. Няма резервни части. Директивата задължава производителите новите асансьорите да бъдат направени абсолютно безопасни, изискванията са много високи“, изтъкна Маринков.

От Българската асансьорна асоциация очакват ЕК да се погрижи за сигурността на българските граждани и е много вероятно да има санкции, които да активират нашите органи да въведат изискванията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви