Някои подаръци са неподходящи
Някои подаръци са неподходящи

В различните култури и традиции суеверията за лошия късмет често се различават. Докато някои могат да отхвърлят тези вярвания като обикновени суеверия, други ги възприемат сериозно и избягват определени действия, за да предотвратят потенциални нещастия. Ето десет неща, които се смятат за лош късмет при подаряване в различните култури:

Ножове
В много култури се вярва, че даването на нож на някого води до прекъсване на отношенията между даващия и получаващия. За да се противодейства на това, е прието към подаръка да се включи малка сума пари, което го превръща в покупка, а не в подарък.

Огледала
Суеверието, свързано с огледалата, се корени в идеята, че те могат да уловят душата. Смята се, че подаряването на огледало прехвърля част от душата на подаряващия на получателя, което може да доведе до негативни последици.

Обувки
Някои култури вярват, че подаряването на обувки може да донесе лош късмет, тъй като обувките се свързват с идеята да се оттеглиш от някого или нещо. Освен това се смята за неуважително да се подарява нещо, което докосва краката.

Часовник - неподходящ подарък
Часовник – неподходящ подарък

Часовници
В китайската култура часовниците се свързват с отминаващото време и често са свързани с погребения. Подаряването на часовник може да символизира обратното броене до края на дадена връзка или живот, което го прави несполучлив подарък.

Тези неща също носят лош късмет

Чадъри
Суеверията, свързани с чадърите, са различни в различните култури. На някои места се смята, че да подариш на някого чадър е равносилно на това да му пожелаеш дъжд, който да донесе негативи.

Перли
Перлите се свързват със сълзите в много култури, което ги прави символ на скръб и тъга. Подаряването на перли може да се разглежда като пожелаване на сълзи на получателя.

Котки
Въпреки че котките често се смятат за символ на късмет, в някои култури подаряването на котка се смята за лош късмет. Това вярване може да се дължи на асоциацията на котките с вещици или свръхестественото.

Празни портфейли или чанти
Смята се, че подаряването на празен портфейл или чанта символизира пожелание за финансови затруднения. Смята се, че липсата на пари в портфейла или чантата ще донесе бедност на получателя.

Носни кърпички
Подобно на вярванията, свързани с огледалата, се смята, че даването на кърпичка на някого представлява сълзи и тъга. Смята се, че това е лошо предзнаменование за отношенията между даващия и получаващия.

Всичко, което е в комплект от четири
В някои източноазиатски култури числото четири се свързва със смъртта, тъй като думата за „четири“ звучи подобно на думата за „смърт“. Затова често се избягва даването на предмети в комплект от четири, за да се предотврати навличането на лош късмет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви