Това ли са останките от Ноевия ковчег?
Това ли са останките от Ноевия ковчег?

През 1957 г. в планинската верига Агридаг, където се намира връх Арарат, Турция, пилот снима странен обект. Той много прилича на останки от огромен кораб. Когато вижда тази снимка в списание, американецът Рон Уайът веднага започва да твърди: „Ноевият ковчег най-накрая е намерен“.

По-късно експерти анализират т. нар. „Араратска аномалия“. Те заключават, че това не са останките от кораба на библейския персонаж, а естествено образувание от камъни и глина.

Уайът е категоричен и не се съгласява с това заключение. Но журналистите единодушно настояват, че сензацията в Арарат е „нищо“. И разочарованите любители на тайните и мистериите загубват интерес към темата.

Но може би все пак Уайът е бил прав и това наистина са останките от Ноевия ковчег? Това предполага турският екип от изследователи, който през 2021 г. започва внимателно да проучва обекта в Арарат. Те събират 30 проби от пръст и камъни от мястото, откриват следи от човешка дейност в тях. И ги използват, за да датират феномена между 5500 и 3000 г. пр. н. е.

А това подозрително съвпада с текстовете от Библията. Те посочват, че Великият потоп се е случил преди 5 хиляди години.

Регионът е много запустял планински склон, където никъде няма човешки селища. И изведнъж преди около 5 хиляди години, нито по-рано, нито по-късно, в района на корабоподобните руини се появяват „следи от човешка дейност“. Разбира се, учените веднага заявяват, че въз основа на получените резултати е невъзможно да се каже, че „това са останките на Ковчега“. И че са „необходими допълнителни и по-широки изследвания“.

Интересна подробност е, че някои „морски материали“ също са открити в проби от мястото, което вероятно показва, че по онези места наистина е имало голямо наводнение в древността.

В Библията пише, че „Бог се разгневи на хората и причини 150-дневен потоп на Земята, който унищожи целия живот, с изключение на семейството на Ной и онези животни, които Ной събра по Божия заповед на огромен кораб-ковчег“. След като водата спадна, ковчегът се озовава на връх Арарат, хората и животните го напускат, а корабът остава на същото място.

Библията дава следните размери на ковчега – „300 лакти дължина, 50 лакти ширина и 30 лакти височина“. Сега дължината на един лакът се тълкува по различни начини, но най-разпространената версия превръща библейските лакти в метри, така че дължината на ковчега е 134 метра, ширината е 22 метра и височината е 14 метра. Не е достатъчно, разбира се, за всички животни, но не пишем за това сега.

Факт е, че дължината на Араратската аномалия малко надвишава библейската и е равна на 157 метра.

За съжаление, тъй като туристите започват да посещават масово района, за да разгледат „Араратския ковчег“, предполагаемите останки от кораба започват да се покриват с пукнатини, като за в бъдеще са застрашени от сериозно унищожение.

Което би оставило поредната мистерия неразрешена …

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви