Германци на протест
Германци на протест

Около 1 млн. германци са се включили в протестите през уикенда срещу проявите на крайнодесен екстремизъм. Протестите са и срещу крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Това сочат събраните от министерството на вътрешните работи полицейски данни от цялата страна, предаде БТА.

Множества от демонстранти излязоха на улицата в редица градове в петък, събота и неделя. Това е вследствие от разкрития, че през ноември миналата година крайнодесни германски политици, включително и членове на АзГ, са се срещнали с крайнодесни екстремисти. Те са обсъждали как да принудят имигрантите да напуснат страната.

Голямата бройка на протестиращите накара организаторите на демонстрациите в Хамбург в петък и в Мюнхен вчера да отменят шествия. Причините: от съображения за сигурност предвид нежеланото струпване на толкова много хора.

Много от протестиращите заклеймиха публично твърдата антиимиграционна политическа линия на АзГ и нарекоха партията „заплаха за германската демократична система и ценности“.

ДПА обаче отбелязва в същото време, че според социологическите проучвания популярността на крайнодясната партия расте. И припомня, че АзГ се е представила впечатляващо на изборите за местна власт миналата есен в провинциите Хесен и Бавария.

Тази година трябва да се произведат местни избори в провинциите Бранденбург, Тюрингия и Саксония. Всички те са на територията на бившата Германска демократична република, където АзГ има най-силни позиции. Социологическите проучвания сочат, че крайната десница може да спечели и в трите споменати провинции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви