Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Бомбени заплахи са отправени към всички училища в област Враца. Кметовете на Козлодуй, Хайредин и Мизия излязоха със съобщения, че по тяхно разпореждане 23.01.2024 г., вторник ще бъде неучебен за всички училища на територията на общините.

Заради поредна заплаха за поставени взривни устройва в училища започват проверки на МВР в цялата страна, съобщиха от ведомството. Проверяват се учебни заведения в различни градове. Заплахата е получена снощи по електронна поща в центъра на тел. 112. В съобщението не е посочено кои конкретни училища са застрашени.

„Освобождаването на учениците се налага във връзка с непредвидената ситуация, създала се поради получена заплаха на тел. 112. Информацията е получена от ръководството на РУ – Козлодуй. Бомбена заплаха е отправена към всички училища в област Враца“, съобщават от общинската управа в Козлодуй“, пише в съобщението на община Козлодуй.

Община Мизия също публикува съобщение: „Освобождаването на учениците от учебни занятия се налага във връзка с подаден сигнал за бомбена заплаха на тел. 112, който касае всички училища на територията на област Враца. Информацията е получена от ръководството на Участък Мизия. Ще бъдат предприети всички необходими мерки за осигуряване безопасността на учениците от отговорните институции“.

Действията на полицията днес са осъществени преди началото на учебните занятия и в координация с областните управители, представителите на регионалните управления на образованието и директорите на учебните заведения.

Към момента сигналите за бомбени заплахи не се потвърждават и занятията се провеждат по план. Полицейските действия ще продължат през целия ден.

Преди началото на учебните часове сградите в Бургас, София и Русе са били претърсени от полицията. Няма данни за нищо притеснително. Полицейското присъствие в района на училищата ще бъде засилен.

Последната вълна от бомбени заплахи в много училища в страната бе през октомври м.г. Тогава сигнали за бомба бяха получени в областите Бургас, Русе, Стара Загора, София и Сливен. Тогава от МВР съобщиха, че сигналите не са изпратени от България, но не откриха връзка с руски хакерски атаки.

През март десетки училища също бяха затворени отново заради бомбени заплахи. Няколко седмици по-късно пък ГДБОП задържа трима ученици за изпращане на сигнали за бомба в учебни заведения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви