Украйна не може да получи наведнъж голям брой оборудване за противовъздушна отбрана и изтребители F-16 от западните партньори, тъй като съществува висок риск от унищожаването им от руските сили. Това каза в интервю за „Фокус“ говорителят на Военновъздушните сили на ВСУ Юрий Игнат.

„Не можем да вземем огромен брой ракети от тях наведнъж и да ги съхраняваме някъде наблизо“, каза той, като отбеляза, че руското разузнаване „рано или късно“ ще разбере тази информация.

„Няма толкова голям смисъл да поставяме големи складове с боеприпаси тук, за да ги насочваме към тях“, каза Игнат, като добави, че същото се отнася и за F-16. Някои западни държави обещаха да прехвърлят изтребители на Украйна в края на 2023 г., припомни говорителят: „Те казаха: „готови за прехвърляне“. Какво няма да вземем?“ Игнат заяви, че ако самолетите бъдат разположени на украинска територия сега, те ще се превърнат в „добра мишена“.

Украйна ще получи изтребителите, когато „всичко ще бъде готово за това“: пилоти, хора, които да поддържат F-16, необходимата инфраструктура, каза говорителят. „Междувременно нека ги ремонтират там, може би да ги модернизират малко, така че да ни служат вярно“, добави той.

Холандия, Дания и Белгия обещаха да доставят на Киев изтребители F-16. В средата на декември Нидерландия започна да подготвя първите 18 самолета за доставка на Украйна. В началото на януари вестник „Берлинхске“ съобщи, че доставката на самолетите, собственост на Дания, е отложена поне за второто тримесечие.

Датското министерство на отбраната заяви, че сред условията за прехвърляне на военните самолети на Киев е украинските пилоти да завършат програма за обучение, а самата Украйна да създаде необходимата логистика и инфраструктура за обслужване на F-16.

Москва осъжда доставките на военно оборудване за Украйна.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви