С богата програма Бургаската английска гимназия „Гео Милев“ отбеляза 129 години от рождението на своя патрон – поета и публициста Гео Милев. По традиция началото на празничния ден бе поставено в двора на училището, а сред официалните гости бяха старшите експерти от РУО – Бургас Слава Гиздова-Петкова и Жанета Димитрова, представители на НАТО, с които училището си партнира, дългогодишни учители.

Ученици от всички класове на гимназията, заедно със своите преподаватели, показаха екипност и организация и успяха да превърнат деня във въртележка от десетки събития, доказващи техните таланти и умения.

Рецитали на английски и български език, творчески предизвикателства в творческата работилница, програма на немски, руски и китайски език, викторини, преводи, драматизации на известни приказки бяха само част от дейностите, разпределени във всяко кътче на гимназията. Математика и информационни технологии, история и цивилизации, география и икономика, природни науки умело се преплетоха със стиховете на Гео Милев и сонетите на Шекспир, за да покажат колко пъстра и многолика е Бургаската английска гимназия. Истинска екзотика добавиха преподавателите Чън Чан и Ли Йен от Китай, които рецитираха стихове на над 900 г. от династия Сун.

Изящното творчество на учениците от паралелките с профил „Изобразително изкуство“ и професионалните паралелки със специалност „Графичен дизайн“, отпечатано чрез графични техники и събрано в изложба, остави публиката без думи и убедително показа, че Английската гимназия е отлична среда за развитие на талантите в изобразителното изкуство. Любителите на спорта не пропуснаха да вдигнат адреналин с демонстрационни мачове по волейбол и бадминтон, успешно подгряти от Мажоретния клуб към гимназията.

Втората част на празничната програма, подготвена от учениците на АЕГ „Гео Милев“, отведе гостите в Конгресния център на Пристанище Бургас, където бе представен артистичният спектакъл „Бургас и морето – словесен пейзаж на душата“.

Събитието бе уважено от г-н Михаил Ненов, заместник-кмет по образование, г-жа Диана Саватева, заместник-кмет по култура, г-жа Слава Гиздова-Петкова, старши експерт по български език и литература, проф. Мария Алексиева от БСУ, проф. Адриан Георгиев от Филиал Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“, г-жа Райна Димова, секретар на Асоциацията на възпитаниците на Английската гимназия и бургаските творци: д-р Лорис Мануелян, Динко Динков и Слави Томов.

Членовете на Литературното общество с ръководител г-жа Мариана Ведричкова изпълниха творби на бургаски автори и изненадаха гостите си с авторски произведения. Участие взеха и преподаватели от гимназията, изкушени от словото, които представиха свои творби, и доказаха, че възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“ се учат от изключителни личности.

В спектакъла с най-бургаските песни се включиха бендът и вокалната група към училището с ръководител г-н Божидар Горанов. Клуб „Фотомания“ бе натоварен с нелеката задача да заснеме професионално събитието, а озвучаването на спектакъла бе поверено на партньорите на гимназията от Филиал Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“ – студенти от специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ под ръководството на проф. Георгиев.

Патронният празник обедини разнородни събития в областта на науката, изкуствата и спорта и доказа постиженията на работещите за каузата, наречена АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви