Награда "Бяла птица"

Служителите на ОДМВР – Бургас бяха отличени със статуетката „Бялата птица“, изработена от даровития скулптор Александър Пройнов – АПЕР. Наградата бе получена на нарочна церемония днес от Директорът на полицейската институция – старши комисар Емил Павлов.

Сребърната статуетка е отличие и признание за значим обществен принос, която всяка година твореца АПЕР връчва на личност или организация, заслужила с делата си благодарността на обществото. По думите му : „Служителите на ОДМВР-Бургас са граждани с главно „Г“ и са истински покровители и защитници не само на българската територия, а и на границата. Те помагат и на младите хора, борейки се с наркоразпространението, с агресията по улиците.

Тоест мисията на полицията и в частност най-вече на лидерите, е тяхното чувство за мисия, тяхната човешка и гражданска позиция, високият морал и достойнство, които през годините съм наблюдавал, благодарение на медиите, които пък са рупорът на желанието ми да възнаградя Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в Бургас. Бъдете здрави и служете на майка България – всеки със своите сили – аз с изкуството, обичта и душата си, а вие със здравата сила и голямото сърце“, допълни скулпторът Александър Пройнов-АПЕР

Той припомни, че досега носители на наградата „Бялата птица“ през годините са били : „Лайънс клуб“ – Видин,  негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп / в момента викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит/, кметът на Монтана Златко Живков, игуменът на Троянския и Бачковския манастир манастир – епископ Сионий и др.

Символичният домакин на тазгодишната церемония – старши комисар Емил Павлов заяви по повод наградата, че за него е чест да посрещне такъв виден скулптор, като АПЕР. „За нас и за нашите служители от значение е обратната връзка, защото това е оценката на гражданите. Радваме се, когато тя е положителна. Това отличие показва, че се стремим ежедневно да направим живота на хората по-сигурен и спокоен.

Тази статуетка е отличие за служителите на ОДМВР – Бургас и тяхната работа. За мен е гордост да приема този приз, това признание. Радваме се, че сме оценени и по този начин се чувстваме стимулирани, имаме вярата, че това, което правим в нашето ежедневие, е не само полезно, но и най-правилното“, добави още директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Емил Павлов.

Александър Пройнов – АПЕР е роден на 6 септември 1958 г. в София. Работи в сферата на монументалното изкуство. За времето от 1982 до днес, като творец е реализирал над 20 индивидуални изложби в Европа и Азия и над 800 арт-акции, изложби и представяния в България. Носител е на редица награди,  включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.

Създател е на европейския символ „Зевс и Европа” за национални и регионални медии / телевизии/ под егидата на френското правителство и ЕС, както и наградите на десетки  национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата : “Златната ракла”, на Комисията за защита на конкуренцията, НАП, МВР, МНО, литературни и поетични конкурси. Негови творби са награди на БНР – Будител на годината – „АЗ, БУКИ, ВЕДИ“, „За значим обществен принос“ – „Бялата птица“, на Германо – Българската индустриална търговска камара – „Слава“, на БНР за ТОП 20 класация за нова българска музика и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви