И най-малките плажове ще имат спасители

Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят в медицинските екипи, които обслужват плажовете по морето и басейните за обществено ползване у нас, предаде БНР, позовавайки се на проект на нова наредба за водноспасителната дейност, публикуван за обсъждане. Сегашната наредба действа от 1996 година.

Медицински пунктове ще има и за най-малките плажове

Медицински пункт или подвижен реанимационен екип ще се изисква за най-малките плажове по морето с дължина до 200 метра. Стопаните им ще бъдат задължени да осигурят и подходящ транспорт за медиците от подвижните екипи, а в тях ще могат да работят не само лекари и медицински сестри, но и фелдшери и акушерки, преминали през обучение по лечение на спешни състояния, както и парамедици, обучени да оказват първа помощ при водни и други животозастрашаващи инциденти.

Промяна ще има и сред спасителите

Парамедиците няма да имат право да действат самостоятелно. Колкото до подготовката на водните спасители, те ще могат да се обучават не само от Българския Червен кръст, но и от други организации, ако разполагат със специалисти по водно спасяване и лекари-анестезиолози или спешни медици.

Променя се времевият диапазон, в който ще има осигурена водно-спасителна дейност по обектите. Ще започва в 9.00 часа и ще продължава до 18.30 часа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви