НАТО:Трябва да сме готови за война с Русия
НАТО:Трябва да сме готови за война с Русия

Алиансът не трябва да приема за даденост, че ще продължи да живее в мир. И трябва да се подготви за война с Русия. Това обяви председателят на военния комитет на НАТО, нидерландският адмирал Роб Бауер, предаде Daily Telegraph и БТА.

„Трябва да осъзнаем, че да живеем в състояние на мир не е нещо, което трябва да се приема за даденост. И затова се готвим за конфликт с Русия. Но дебатът е много по-широк. Това е индустриалната база, но и хората, които трябва да разберат, че играят определена роля“, цитира Бауер кореспондентът на Telegraph.

Министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Бохлин каза на конференция по отбраната, че „може да има война в Швеция“. След това посланието му беше подкрепено от главнокомандващия генерал Микаел Байдън, който каза, че всички шведи трябва да се подготвят психически за тази възможност.

Бауер похвали шведските власти за предупреждението на гражданите да се подготвят за война. „Тук трябва да започнем. От осъзнаването, че не всичко може да бъде планирано и не всичко ще бъде идеално през следващите 20 години“, каза адмиралът.

Следващата седмица НАТО започва мащабно учение Steadfast Defender 2024, в което ще участват около 90 хиляди войници (включително 20 хиляди британски). Тези учения ще продължат до май.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви