Меглена Кунева представя виждания
Меглена Кунева представя виждания

Заместник-министър Ирена Димитрова представи българския кандидат за комисар на Съвета на Европа по правата на човека – Меглена Кунева, пред представители на дипломатически мисии в София от държави членки на Съвета на Европа (СЕ). Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Димитрова подчерта приоритетното внимание, което България отделя на въпросите на правата на човека в международните отношения. Изтъкна и безспорните лични качества и изключително богатия професионален опит на българския кандидат. Подчерта увереността на правителството, че Меглена Кунева може да допринесе значително за отстояването на правата на човека в Европа. Това се посочва в съобщението.

Меглена Кунева представи своите виждания за работата на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека. Отговори и на въпроси от присъстващите дипломати на държавите членки на организацията, акредитирани в София.

България издига за първи път свой кандидат за висша позиция в Съвета на Европа, посочиха още от МВнР.

Бившият български еврокомисар е във финалния списък от кандидати за поста на комисар по правата на човека към Съвета на Европа. Конкуренти на Кунева са австриецът Манфред Новак и ирландецът Майкъл О’Флахърти. Предстои Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да избере новия комисар по човешките права по време на зимната си сесия между 22 и 26 януари догодина в Страсбург.

Новият титуляр на поста ще встъпи в длъжност на 1 април 2024 г. Тогава  приключва 6-годишният мандат на настоящия комисар Дуня Миятович. Тази институция съществува от 1999 г. насам.

Кунева е посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа от лятото на 2018 г. Преди това тя заемаше различни политически постове в България и Европейската комисия.

Съветът на Европа е международна политическа организация на общо 46 страни от Стария континент. Тя насърчава сътрудничеството между тях в областта на правото, човешките права, демокрацията и културата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви