Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Апелативен съд – Бургас потвърди съдебно определение, с което на   български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Гюнай А. се издирва от съдебните власти в гр. Пирна, ФР Германия с цел провеждане на наказателно преследване, за извършено престъпно деяние –участие в банда за вещно укривателство /участие в организирана престъпна група по българското законодателство/.

Съгласно закона на издаващата държава максималния срок на наказанието, предвидено за извършеното престъпление е 10 години лишаване от свобода.

Според посочените данни в ЕЗА,  престъплението е извършено на 19.11.23г., на автострада 17, в посока Прага, като А. и други лица, действайки с намерение да се сдобие с неправомерна имотна облага, съхранявал крадени вещи, които впоследствие продавали, изнасяйки ги извън Германия. Задържани са с вещи на обща стойност около 40000 евро и парична сума в размер на 151 600 евро.

Описаното деяние може да бъде квалифицирано и по българския НК – по чл.321, ал.2 и чл.215 НК.

Въззивният състав е приел, че към момента взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е най-подходяща да осигури присъствието на исканото лице до приключване на производството по разглеждане на ЕЗА и е потвърдил  определението на първоинстанционния съд, като правилно и законосъобразно.

Постановеният съдебен акт на Апелативен съд – Бургас е окончателен.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви