Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Европейската прокуратура е извършила обиски в 6 страни членки, сред които и България. Проследява се предполагаема измама с ДДС в размер на 19 млн. евро. Това съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Тя е извършвана с мобилни телефони втора употреба внос от Хонг Конг, ОАЕ и Съединените щати. Информацията е от офиса на прокуратурата в Люксембург.

Операцията, проведена под кодовото название „Концертина“, е ръководена от офиса на Европейската прокуратура в Мюнхен. Тя обхваща също Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения.

По време на обиските са иззети голямо количество документи, електронни устройства и доказателства. Както и – 31 000 евро в кеш и криптовалута на стойност около 40 000. Замразени са няколко банкови сметки от най-малко 88 хиляди евро.

Фирмите, базирани в тези страни-членки, са прилагали неправомерно намален ДДС на мобилните телефони втора употреба, за да увеличат незаконно печалбите си.

Те са плащали ДДС само върху печалбата, а не върху цялата стойност на стоката.

Измамата е давала възможност за продажба на телефоните на по-ниска цена, като по този начин е осъществявана нелоялна конкуренция, става ясно още от информацията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви