Зимата: 10 прости правила за шофиране
Внимание, шофьори

От Агенция „Пътна инфраструктура“ напомнят на шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия заради очакваното утре застудяване, както и валежи от сняг.

В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания, предупреждава още от АПИ.

От там съобщават и че превантивно настилките се обработват против заледяване, както и че приоритет са автомагистралите, а също и най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа, и проходите, осигуряващи връзка между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение е възможно в събота да се затварят отделни участъци за почистване, предупреждават още от пътната агенция.

В събота вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Студеният въздух ще обхване цялата страна. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг; в Южна България преди обяд все още от дъжд, но със застудяването и там дъждът бързо ще преминава в сняг. Има повишена вероятност на места, главно в Предбалкана и в Югозападна България, количествата да са значителни, ще се образува и снежна покривка, в отделни райони достигаща 20-25 cm, в планините – до около 55 см. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. В много райони температурите ще са с обратен дневен ход: сутрешните между  и 6°, към 14 часа – вече между минус 4° и . През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират, най-късно – сутринта в неделя – в Рило-Родопската област. Ще бъде студено, в източната половина от страната все още и ветровито.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви