Ако САЩ спре помощта,Украйна ще копае окопи
Ако САЩ спре помощта,Украйна ще копае окопи

Съществува заплаха американските власти да не подкрепят предоставянето на десетки милиарди долари помощ за Украйна за следващата година. Ако това стане Украйна трябва да премине към „план Б“.

Бившият ротен командир на батальон „Айдар“, ветеран от руско-украинската война Евгений Дикий, каза в интервю за Radio NV, че „ако Конгресът на САЩ не ни отпусне тази помощ, тогава всичко, което можем да направим, е просто да преминем в отбрана“. „Това е точно вкопаване в отбраната, изкопаване на три линии окопи…”, каза той.

Според него „план Б става все по-вероятен. Последните сигнали от Вашингтон са крайно неприятни – че няма да постигнат споразумение, посочи украинският военен.

На 18 януари стана известно, че президентът на САЩ Джо Байдън е провел среща в Белия дом с ръководството на Конгреса и е призовал за бързо предоставяне на допълнително финансиране в подкрепа на украинската държава. Американският лидер подчерта, че по-нататъшното бездействие на Конгреса заплашва националната сигурност на САЩ, НАТО и останалия свободен свят.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че краят на януари е крайният срок за одобрение на помощта на САЩ за Киев, така че забавянето да не се отрази на ситуацията на фронтовата линия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви