НАП вдигна запори от фирми на Божков
Полицията проверява имоти на Божков

Полицаи влязоха в имоти на Васил Божков в центъра на София, на ул. „Московска“, потвърдиха от МВР пред „Дневник“. По неофициална информация се търсят доказателства за участие на Божков в убийството на Алексей Петров, който бе застрелян на 16 август м.г. В момента Божков е под домашен арест на същия адрес и се контролира с електронна гривна, а малко след 10 ч. излезе пред журналисти пред сградата, за да отрече всякаква връзка с Алексей Петров. Пред медиите Божков определи акцията като политическа репресия.

Официалната информация към момента от МВР е единствено, че се извършват по неотложност действия по претърсване и изземване по разследване на Софийската градска прокуратура. Доколкото обаче действията са по неотложност, за тях не е искано разрешение от съда и предстои всички материали, събрани от разследващите екипи от Столичната полиция и от Главна дирекция „Национална полиция“, която също участва в акцията, да бъдат докладвани на прокуратурата когато акцията приключи.

От МВР отказаха информация на този етап колко имота на Божков се проверяват, но пред офиса му на ул. „Московска“ от сутринта има много полиция. Той прекарва дните си под домашен арест, в какъвто е от началото на септември, след като на 25 август се прибра след над 3 години укриване в Дубай. Алексей Петров бе застрелян по време на разходка в столичния кв. „Драгалевци“ десетина дни по-рано – на 16 август.

Акцията идва, след като преди седмица се разбра, че частен съдебен изпълнител от София продава на търг самолет на Васил Божков за 28 739 600 лева без ДДС. Част от имуществото на бизнесмена се разпродава, след като антикорупционната комисия обяви през февруари 2021 г., че налага запори на имущество му, като активите са на обща стойност 406 547 219 лв.

Софийската градска прокуратура пък прекрати разследването за даваните от Божков пари под формата на „такса спокойствие“, за да развива хазартния си бизнес. В него бяха намесени лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и финансовият министър в два от трите кабинета на Борисов – Владислав Горанов. Божков реши да не обжалва решението на съда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви