Областният управител се срещна с жителите на кв. Сарафово, които отправиха искане към него за изграждане на детска площадка върху държавен терен, отреден за курортно строителство.

Срещата беше инициирана от Пламен Янев и се състоя в Народно читалище „Ангел Димитров 1929″ на бургаския квартал. В нея взеха участие жители и общински съветници. Фокусът беше поставен върху проблемите с презастрояването в района и потребността от обществени пространства.

Жителите настояха за спиране на процедурата по търговете за земята, предназначена за жилищно и друго строителство, и изразиха желание за изграждане на детски площадки, паркови зони и паркинги върху свободните терени. Общинските съветници заявиха, че и изграждането на нова детска градина също е сред приоритетите, които трябва да се изпълнят.

Пламен Янев заяви подкрепа за исканията на жителите, като се ангажира да спре търга за държавния имот. Той предложи и друг имот да се използва за същите цели – общински с площ от 23 дка, като неговото предназначение да бъде променено на терен за обществено ползване. Това ще позволи изграждането на обществени сгради и пространства, отговарящи на нуждите на местните жители.

Общинските съветници поеха ангажимент да внесат докладна за промяната на статута на земята в Общински съвет Бургас. Янев подчерта, че е отворен за директна комуникация с гражданите и че цени тяхното мнение в процеса на вземане на решения. Той съобщи, че очаква Община Бургас да внесе намерение за прехвърляне на терена в едноседмичен срок, а след обществено обсъждане ще се определи бъдещото използване на държавните 6 декара.

Това решение е важна стъпка в развитието на квартал Сарафово, показвайки как активната гражданска позиция и отговорният подход на местната власт могат да доведат до позитивни промени в обществения живот и урбанистичната среда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви