Всички сме наясно с важността на това да се храним здравословно и да избягваме преработените храни. За жалост обаче хранителната индустрия прави всичко възможно, за да направи тези забранени продукти вкусни и пристрастяващи.

Това реално погледнато не са истински храни, а по-скоро промишлено произведени годни за консумация продукти, които се получават от вещества, извлечени от други храни и суровини като захари, мазнини, сол, подсладители, подобрители на вкуса и други.

Личната отговорност към това да се стремим да водим здравословен начин на живот е необходима на всички. Ние сме ви подготвили няколко съвета, които могат да ви бъдат от голяма помощ в този процес.

Нека разберем повече за това как да избягваме ултрапреработените храни:

За да избегнете (или поне да намалите) консумацията на свръхпреработени храни, първата мярка е да дадете приоритет на приема на непреработени или минимално преработени храни. Те трябва да бъдат в основата на диетата, тъй като осигуряват микроелементите и макроелементите, от които тялото се нуждае.

За да обобщим, в тази група намираме следните опции:

  • Плодове и зеленчуци
  • Йогурт
  • Билки и подправки
  • Меса, риба и яйца
  • Бобови растения (боб, леща, грах и др.)
  • Ядки и семена (без добавена сол или мазнини)
  • Пълнозърнести храни (овес, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, ечемик, киноа и др.)

Най-добре е да базирате диетата си на пропорция от 90% истинска храна и само 10% ултрапреработена. Въпреки че това правило може да е трудно за прилагане в началото, има други стратегии, които помагат:

Ограничете закупуването на ултра преработени храни

За да избегнете изкушението да ги консумирате, най-добре е да не ги държите в килера или хладилника си. Вместо това изберете истинска храна и опитайте нови рецепти.

Четете етикетите на храните

Това е най-добрият начин да разпознаете дали продуктите са ултра преработени. Не забравяйте, че те обикновено имат между 5 и повече добавки. Това важи включително за високопротеинови, безглутенови или нискокалорични храни. Тези етикети не са синоним на здравословно.

Дайте приоритет на консумацията на здравословни напитки

Вместо газирани напитки, сокове и други подобни, опитайте да увеличите приема на вода, билкови чайове, компоти, както и други здравословни опции.

Подправяйте с билки и подправки

Джинджифил, куркума, дафинов лист, мащерка, риган, розмарин и др. помагат за подобряване на вкуса на ястията. Използвайте ги вместо сол и изкуствени подправки.

Избягвайте предварително сготвени храни

Въпреки че предлагат опция за бърза храна, те обикновено се основават на ултрапреработени съставки. Изберете да приготвяте сами ястията си с пресни и натурални храни.

Има достатъчно изследвания, които потвърждават, че консумацията на ултрапреработени храни може да повлияе на здравето по много начини. И все пак пълното им премахване от диетата е предизвикателство.

За голямо съжаление те заемат значителна част от рафтовете в супермаркетите, евтини са и са част от рецепти и продукти за ежедневна консумация. Най-добрият начин да ограничите приема им е да дадете приоритет на храните, които са естествени или са претърпели минимална обработка.

Също така си струва да прекарвате време в четене на етикети и приготвяне на храна у дома. При правилно планиране е възможно да се избегне присъствието на тези храни в диетата, доколкото е възможно.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви