Зелено движение

„Зелено движение“, една от партиите в „Демократична България“ (заедно с ДСБ и „Да, България“), не подкрепя Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия. Призовава и колегите си в обединението, както и коалиционният партньор „Продължаваме промяната“ да не гласуват за избирането ѝ. Това става известно от прессъобщение на „Зелено движение“, което е с ново ръководство от средата на ноември.

Новото ръководство, съпредседателите Даниела Божинова и Тома Белев показаха несъгласие с управлението и договорките между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, когато наскоро „Зелено движение“ сне доверието си от министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

„Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества“, посочва „Зелено движение“ в позиция до медиите.

„Зелено движение“ има четирима депутати в групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“: Даниела Божинова, Васил Тодев, както и бившият съпредседател на формацията Владислав Панев, и близката до него Илина Мутафчиева.
В позицията си „Зелено движение“ критикува и цялостно „Продължаваме промяната – Демократична България“, че не е провела достатъчно вътрешно обсъждане за издигането на съдия Белазелков, както и че кандидатурата е само една. Според формацията не е спазен наскоро гласуваният принцип в Конституцията, че Народното събрание избира органи с „откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“, а вместо това е даден повод за съмнения за“ разпределение на партийни квоти“.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви