Бившите ни граничари, застреляли бракониер, не са уведомени за издирването им с червена бюлетина

Бившите български граничари от Бургас не са уведомени, че се издирват с червена бюлетина на Интерпол, съобщава БНТ.

Припомняме, преди дни стана ясно, че Турция отново е поискала екстрадицията им за убийството на бракониер. Случаят е от 2008 г., а през годините граничните ни полицаи бяха оправдани от българския съд и от този в Страсбург.

Те посочват, че все още няма официална информация по искането на Турция. Притеснени са обаче, че за пореден път започват битката за справедливост.

„На мен не ми е известно. Официално нищо не ми е казано. Аз няма как да проверя. Нещата не са променени. Информацията е, че потвърждават искането, защото искането за издаването на тези червени бюлетини не е от вчера, то е от няколко години. В периода на това време за водени заседания по това дело и то е отлагано в хода на времето. Това е поредното подобно отлагане“, поясни Николай Костов.

От 16 годините Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не напускат България, тъй като въпреки оправдателните присъди на няколко инстанции, делото в Турция продължава.

„16 години е период от време, който няма как да не се отрази в живота на човека по един или друг начин. Поглеждайки се в огледалото, няма за какво да се притесняваме, защото сме отишли там да свършим това, за което държавата ни е пратила и за което ни е плащала. Направили сме всичко възможно да пазим здравето и живота на нарушителите на държавната граница, каквито бяха тези турски граждани. Случилото се е вследствие на нещастен, нелеп, случаен инцидент, който нито можеш да планираш, нито можеш да управляваш“, допълни Николай Костов.

От вътрешното министерство увериха, че страната ни ще се възползва от всички правни механизми, за да защити своите граждани.

Припомняме, на 14 април 2008 г. близо до Резово турски бракониер е заловен нелегално в български води. Той обаче не се подчинил и нападнал българските граничари. Стигнало се до смъртоносен изстрел, с който бракониерът е убит.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви