Групата на ГЕРБ
Групата на ГЕРБ

Политическа партия ГЕРБ в Бургас сезира Министерски съвет за продажбата на държавна земя в кв. „Сарафово“. Предвижда се върху терена, който се намира на ул. Буревестник“ и е с площ 5599 кв./м, да бъдат изградени жилищни сгради.

Със своя заповед № РД 10-2/10.01.2024 г. областният управител на област Бургас Пламен Янев е обявил търг с явно наддаване, който трябва да се проведе на 8 март 2024 г.

В същото време обаче жителите на квартала настояват земята да бъде запазена. Чрез кметския наместник в „Сарафово“ те са поискали теренът да бъде прехвърлен. По всичко личи, че тази молба на местните хора не е взета под внимание от областния управител.
„Зачерквайки обществените интереси и незачитайки нуждите на жителите на квартала, Пламен Янев еднолично, без предварително обществено допитване, е предприел действия като частен собственик на държавни земи, а не като държавник, който брани държавната собственост“, посочват от ГЕРБ-Бургас.

По всичко изглежда, че Областния управител много бърза да продаде апетитния имот. Справка чрез отдалечен достъп в Агенцията по вписванията в Бургас показва, че след разделянето на имота през 2021 г. за придобиването на новообразуваните урегулирани поземлени имоти не е извършена подялба между държавата и частния собственик.

Това означава, че българската държава не е индивидуален собственик на имота, който продава и няма право да се разпорежда с него преди извършване на подялбата.

Това категорично показва, че стартираната от Пламен Янев процедура е опорочена, незаконосъобразна и будеща съмнения за мотивите. За това ще бъде уведомен и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Всички депутати от бургаски регион са сезирани за случая. Преди време много от народните представители съдействаха да бъде осигурено финансиране за строителството на нов корпус към Основно училище „Христо Ботев“ и за изграждане на детската градина в „Сарафово“. Бургаските депутати са наясно с проблемите там и повечето от тях са единодушни, че малкото останали терени в разрастващия се квартал трябва да се използват в полза на обществото – за образователна и културна инфраструктура, зелени площи за спорт и отдих, детски площадки за игра и т.н.

Тъй като няма нито едно искане от Областния управител с предложение за осигуряване на каквито и да е публични нужди на държавни терени – каквато е основната функция на тази държавна длъжност – общинските съветници от ГЕРБ в Бургас чрез Общината внасят искане в Министерски съвет за вземане на решение за прехвърляне в полза на Община Бургас на държавни терени. Спешните действия са заради притеснителните решения на областния управител и за да се гарантира, че терените ще останат в полза на гражданите и няма да бъдат продадени от Областния управител на Бургас.

„Всички досегашни областни управители са се водели от обществения интерес при управление на държавната собственост. Твърденията на Пламен Янев, че продава златни държавни земи заради предназначението на терена в ОУП за „Курортни дейности“, е манипулативно, тъй като ПУП за имота е отреден именно след входирано искане от собствениците – държавата и частен собственик”, коментират общинските съветници от ГЕРБ.

Те допълват, че вместо да направи това в защита на безспорните нужди на кв. „Сарафово“, Пламен Янев обявява имота за продажба, което е недопустимо за функцията на длъжността, която заема.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви