Атрактивен терен в бургаския кв. „Сарафово“ е напът да бъде продаден от държавата, за да се издигне там поредната висока жилищна сграда. За това сигнализират жители на квартала, които са категорично против новия строеж.

Хората са притеснени, че областният управител на Бургас Пламен Янев е обявил на търг имот, намиращ се на ул. „Буревестник“, който е с площ 5599 кв./м. Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв., а наддаването е обявено за 8 март 2024 г.

Квартал „Сарафово“ е един от най-бързоразрастващите се на територията на община Бургас и е сред най-предпочитаните от младите семейства през последните години.

Жителите недоумяват как с лека ръка се разпродават държавни терени, след като в квартала има сериозен недостиг на места в детската градина и в училището, както и нужда от зелени пространства за отдих, спорт и игра.

„Въпросният терен е много подходящ за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Има необходимост и от разширяване на материалната база на ОУ „Хр. Ботев“. Община Бургас започна да изгражда нов сграда, но тя няма да успее да побере нарастващия брой ученици.“, коментира общинският съветник в ОбС – Бургас Ева Михалева, която живее в кв. „Сарафово“ и познава добре проблемите там. Именно към нея са се обърнали за съдействие местните жители.

Според Михалева, когато се тръгва към подобни решения, би било добре да се вземе под внимание и мнението на хората, които живеят в квартала.

А жителите на „Сарафово“ посочват, че към момента върху въпросния имот на ул. „Буревестник“ има дървета и храсти, което го прави идеален и за градски парк – с обособени зони за спорт и почивка, както и с кътове за игра на деца на различна възраст.

Притеснените граждани са инициирали петиция, с надеждата че апетитното парче земя ще бъде запазено. Изпратено е и писмо до всички бургаски депутати в 49-ото НС с искане въпросът да се отнесе до ресорните министерства и търгът да бъде отменен.

„Нека да запазим малкото останали зелени площи в кв. Сарафово!“, апелират жителите на квартала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви