Ипиутак - разкопки
Ипиутак - разкопки

В Аляска, близо до инуитското селище Пойнт Хоуп, се намират руините на древния град Ипиутак. От града са останали стотина гроба и купчина трупи в земята. Смята се, че Ипиутак е на повече от 2000 години и е имал почти 600 дървени къщи. За Аляска по онова време това е изключително голямо селище. И се предполага, че там са живели около 4 хиляди души.

По-късно историците променят мнението си, вярвайки, че първите предположения са погрешни. 600 къщи не са съществували едновременно, а се е строяла нова къща до изоставената. Тоест, в действителност там са живели много по-малко хора.

По време на археологическите разкопки в Ипиутак, извършени в средата на ХХ век, са открити повече от сто гроба. В тях, освен кости, има различни фигурки от моржови бивници, ужасни ритуални маски и други артефакти.

Въз основа на това историците стигат до извода, че в Ипиутак са живели предците на ескимосите. И техният начин на живот се е променил през хилядите години. След тази експедиция там не са извършвани повече разкопки. Сега дори жителите на Аляска знаят малко за този град.

Артефакти и декориран череп от Ипиутак

Ипиутак има много загадки.

Съществува легенда на инуитите, според която Ипиутак е построен не от предците на ескимосите, а от великани с руса коса и сини очи.

Те казват, че тези гиганти са живели в Ипиутака до момента, в който е започнала “войната на Боговете“. След това градът е бил изоставен от тях, и когато инуитите са отишли там, просто са се заселили във вече построените къщи.

Историците само могат да гадаят кои са тези “светлокоси гиганти“. Има теория, че са викингите. За ниските ескимоси, високите скандинавци може да са изглеждали като гиганти и ако някога са отплавали до Америка, много преди Колумб, биха могли да доплуват и до Аляска.

Друга теория е, че азиатците са посещавали Ипиутака. Въпреки, че трудно могат да бъдат наречени „високи, светлокоси и синеоки“, някои изследователи виждат азиатско влияние в моделите и стиловете на фигурките, намерени в гробовете на Ипиутак.

Повечето историци не приемат азиатската теория, но са съгласни, че стилът на тези фигури и шарките върху тях наистина се различава значително от стила и моделите на сродните ескимоски култури.
Когато историците започват да изучават намерените артефакти откриват, че жителите на Ипиутак практикували сложни погребални ритуали и имали култ към шаманите. Те са особено поразени от черепите на мъртвите, чиито очни кухини са украсени с костни “очни ябълки”.

В някои гробове са открити костни “тапи” в носния отвор на черепа под формата на птичи глави, посмъртни маски и дори мумии на малки животни с инкрустирани очи от обсидиан. Тези находки имат силна връзка с шаманизма и са изненадващо сходни с така наречената скито-сибирска култура.

Според Фрохлич Рейни, който провежда основните археологически разкопки в Ипиутак,

в своя пик градът е имал няколко хиляди жители и е бил процъфтяваща общност, която е играла значителна роля в региона.

Днес различни племена, населяващи Арктическия регион, до скоро са номадски, тоест не са имали постоянни големи селища, още повече градове.

Но всичко сочи, че някога това е бил практически един народ със сходна култура, традиции и шамански вярвания. Вероятно са имали и големи градове. Просто сега от тях почти нищо не е останало, дори в паметта на хората.

Преди около 7-8 хиляди години в Източен Сибир е било много топло и на тази основа някои изследователи предполагат, че там може да е имало развита цивилизация. Може би дори тя да е самата Хиперборея – легендарната северна страна от гръцката митология?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви