Гунунг Паданг - неудобният артефакт
Гунунг Паданг - неудобният артефакт

Гунунг Паданг е пирамидална, терасирана планина, разположена в Индонезия на остров Ява. На върха й се намира странна купчина базалтови блокове. В продължение на много десетилетия се води дебат дали тази структура е създадена от човек или е естествена.

Привържениците на алтернативната история смятат, че това е най-старата пирамида в света, построена от Атлантите или Лемурийците. Останалите учени, в по-голямата си част, просто игнорират Гунунг Паданг …

Светът научава за Гунунг Паданг в края на XIX век, но едва през 1979 г. там е изпратен изследователски екип. Изследователите потвърждават, че мястото е пълно с подозрително гладки каменни блокове, които може да са обработени на ръка. Но след това всички отново „забравят“ за Гунунг Паданг и само шепа ентусиасти изследват планината.

Най-известният сред тях е местният археолог Дан Натавиджая, заради който Гунунг Паданг получава статута на „пирамида“.

Той е първият, който се опитва да датира мегалитите и получава дата от приблизително 3500 години. Следващите дати са още по-стари: 9500 години и дори 22 хиляди години.

Чрез усилията на Натавиджая през 2011 г. е събрана голяма група от археолози, геофизици и геолози. Те провеждат разкопки на планината Гунунг Паданг до 2015 г. Резултатите от тяхната работа са обявени едва в началото на месец ноември 2023 г.

Реконструкция на оригиналния изглед на Гунунг Паданг

На първо място, те заявяват, че са извършили радиовъглеродни анализи на проби, взети от мястото. И се оказва, че възрастта на Гунунг Паданг е повече от 16 хиляди години. Това означава, че обектът е по-стар от всички известни пирамиди. Като цяло той е най-старата голяма мегалитна структура в света.

Официално, турският храм Гьобекли тепе, който е датиран отпреди 12 хиляди години, вече има този статут Но ако възрастта на Гунунг Паданг бъде потвърдена официално, той ще бъде на второ място.

Членовете на изследователския екип казват, че „структурата обещава да преобърне общоприетата мъдрост за това колко „примитивни“ всъщност са били обществата на ловците и събирачите. И да разкрие истинските инженерни способности на древните цивилизации“.

На местния език името „Гунунг Паданг“ означава “Планина на просветлението” или “Планина на светлината“.

Това показва, че вероятно е било свещено място, където са се извършвали ритуали и церемонии.

В своя доклад, публикуван през октомври 2023 г., в списанието Archaeological Prospection, учените пишат: „Това изследване предоставя убедителни доказателства, че Гунунг Паданг не е естествен хълм, а структура, подобна на пирамида.“

Разкопавайки до най-долния слой на пирамидата, екипът открива важен факт.  Описват го като „внимателно изваяни и масивни структури от лава, направени от андезит, фино зърнесто разнообразие от магматична скала“.

Екипът теоретизира, че структурата първоначално се е появила като естествена могила от лава. След това е била ръчно оформена в архитектурна форма. Това се е случило през последния Ледников период, някъде между 16 хиляди години и 27 хиляди години.

Изследователите смятат, че Гунунг Паданг е изграждан постепенно в продължение на хиляди години на „сложни етапи“. В един момент структурата е изоставена за няколко хиляди години.

Те разделят Гунунг Паданг на 7 могили, като 4 са най-старите. След изграждането им структурата е изоставена, но около 7900 – 6100 г. пр. н. е. хората отново се завръщат там и изграждат още 3 могили.

Могила 2 е построена между 6000 и 5500 г. пр. н. е., а най-горната могила 1 е построена между 2000 и 1100 г. пр. н. е.

Учените пишат: „Като се има предвид дългото и непрекъснато строителство на Гунунг Паданг, разумно е да се предположи, че мястото е било от голямо значение, привличайки древните хора многократно да го модифицират.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви