Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това стана ясно на днешното заседание на Турския наказателен съд в Къркларели.

Бившите гранични служители Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обвиняеми по дело за смъртта на турски бракониер.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година.

Сега бившите граничари са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат защитник на българските граничари Джошкун Молла.

„Очаква се отговор от българска страна за изпълнението или пък за неизпълнението. Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

„Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С „червена бюлетина“ са обявени за издирване“, каза адвокат Молла.

През 2018 г. Бургаския районен съд прекрати наказателното производство срещу граничните полицаи, образувано по искане на властите в югоизточната ни съседка, които десет години, след като граничарите бяха оправдани на всички съдебни инстанции у нас, настояха те отново да бъдат разпитани.

Тогава магистратите в Бургас се позоваха на спогодбата за правна помощ между България и Турция от 1976 г., която предвижда страните да приемат без възражения присъдите по наказателни дела, постановени в другата държава. И категорично и окончателно отказаха да изпълнят исканията на южната ни съседка.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви