Тагарев парафира изтребител
Тагарев парафира изтребител

В рамките на визитата си в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от военното министерство.

Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес. И да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

На място българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес. Той е вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата присъства и заместник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

„Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили“. Това отбеляза министър Тагарев по време на срещата.

При обиколката в производствената база делегацията разгледа седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство.

По време на кратка церемония министър Тагарев разписа шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен.

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

„През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16 от САЩ“, заяви в „Денят започва“ адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

„Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено“, каза той.

„Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива“, допълни адмирал Ефтимов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви