Орбан пак спира помощта за Украйна
Орбан пак спира помощта за Украйна

Премиерът на Унгария, Виктор Орбан, отново се противопостави на предложения четиригодишен финансов пакет за Украйна, съобщи БГНЕС.

„Ако искаме да помогнем на Украйна, което според мен трябва да направим, трябва да го направим по начин, който да не навреди на бюджета на ЕС“. Това отбеляза унгарският министър-председател.

Орбан заяви, че всеки финансов механизъм за Украйна трябва да бъде отделен от бюджета на ЕС. Предложението на Унгария за създаване на механизъм се основава на разпределяне на помощта въз основа на брутния национален доход.

„Ако Брюксел приеме това, тогава ще има помощ за Украйна, извън бюджета“, каза той. „Ако не, тогава ще ми е тъжно да спра този процес“, добави Орбан.

Унгарският лидер допълни: „Да се отделят 50 млрд. евро от бюджета на ЕС за четири години напред е нарушение на суверенитета и националните интереси на ЕС. Ние дори не знаем какво ще се случи след четвърт година“.

Орбан говори след среща с министър-председателя на Словакия Роберт Фицо. Той също като унгарския си колега заяви, че няма военно решение на войната в Украйна.

Унгарският министър-председател е обвиняван, че държи европейската подкрепа за Украйна като заложник на милиарди евро финансиране от ЕС за Унгария, замразени заради редица спорове, свързани с върховенството на закона.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви