ЕС да наложи мита на украинските храни
ЕС да наложи мита на украинските храни

Източнoeвропейските държави членки на ЕС настояват Общността да наложи мита за внос на украинско зърно. Те се аргументират с практиките на нелоялна конкуренция. Това съобщи в понеделник унгарското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс.

В съобщението се казва, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо. В него се иска налагане на мита, заявявайки, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Петте подписали са сред държавите-членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото им е необходимо. Това е от ключово значение за европейската сигурност по отношение на храните и стратегическия суверенитет на ЕС, отбелязват министрите.

„Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна. Като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал“, се казва в писмото, подписано от министрите.

„Една от тези (мерки) може да бъде въвеждането на мита върху най-чувствителните селскостопански продукти.“ По-големите размери на фермите в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин. И

това изтласква фермерите от ЕС от техните традиционни експортни пазари, заявяват петимата министри.

В писмото си те изтъкват, че фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия „претърпяха значителни щети“. Това стана след като ЕС премахна квотите за внос и митата върху доставките на зърно от Украйна миналата година.

Министрите също така призовават ЕК да проучи и изготви становище. То да е за това дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.

Жалбите са адресирани до заместник-председателя по икономическите въпроси на ЕК Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно предизвиква напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС.  България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украински аграрни продукти. Причината – затрудненият (дори блокиран) износ през черноморските пристанища на Украйна след руската инвазия през 2022 г.

Фермерите в тези страни протестираха срещу тези доставки, твърдейки, че рушат вътрешните пазари.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно миналия септември. Защото Европейската комисия реши да не разширява забраната за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС.

На 4 януари министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подчерта в разговор с украинския си колега Микола Солски, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Вътев предупреди Солски, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производство.

Заедно с това Вътев обърна внимание на Солски, че са установени случаи на опити за заобикаляне на въведения от Киев лицензионен режим за внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви