Български имена - защитени от самодиви и духове
Български имена - защитени от самодиви и духове

Според старите народни предания някои български имена са покровителствани от самодиви и духове. Те в славянската митология са наричани домовики или домовници.

Смята се, че името трябва да бъде избрано много внимателно. Защото то ще предопредели характера и съдбата на притежателя си.

Имена, за които се казва, че са покровителствани от самодиви, са Ирина, Вида, Магда, Магдалена, Весела, Гергана, Яна, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Янислава, Велислава, Веско, Веса, Гюрга и техните производни.

Според легендите самодивата Ирина е по-малката сестра на самодивата Гюрга, като двете са помогнали на юнаци да убият змей.

Ирина била красива, храбра и изключително откровена.

Вида е друга легендарна самодива, за която се смята, че е покровителка на живота и смъртта. Вида е описвана като тайнствено създание със силен характер и излъчване.

Едно предание разказва, че веднъж Крали Марко и неговият побратим Иве минавали през земите на самодивата, а Иве решил да пее, докато пътува. Когато самодивата ги чула, тя се насочила към тях, за да ги изгони от земите си, но след като видяла, че през тях преминава легендарният Крали Марко, не посмяла.

Друга легенда разказва за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният син Боряк е дядо на балканския герой Крали Марко.

Весела е самодивата, която е покровителката на песните. Народните предания я описват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името ѝ.

В славянската митология се казва, че ако едно дете бъде кръстено на починал роднина, то той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали духовете на починалите домовики или домовници.

Вярва се, че хората, които празнуват имен ден на Цветница, са закриляни от горските духове лесник или лесница.

Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили правилната посока, вървейки в гората.

Славянските предания казват, че всеки от нас може да разбере кой е неговият закрилник, като се огледа за знаците, които го посочват. Трябва само да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви